Ingrediente reteta culinara :
|
- somn - sare |
Somnul se eviscereaza, se indeparteaza capul si partea mai grasa dinspre burta, se spala apoi se taie in lung, in fasii de circa 3-6 centimetri latime si 2-4 centimetri grosime. Dupa ce am taiat pestele se condimenteaza cu sare mare, se leaga la un capat cu ata mai groasa, sfoara sau se agata in carlige din sarma, dupa care se lasa sa stea la aer, intr-un loc racoros, aproximativ 24 - 30 ore. Dupa ce bucatile de somn au stat 24 - 30 ore la uscat, se agata pe niste lemne asezate pe marginea unui butoi. Se aseaza bucatile de carne de somn, astfel incat sa nu se atinga intre ele. Se acopera partea de sus a butoiului cu o tabla, iar sub butoi facem o gaura in care vom aseza lemne de fag. Facem focul dar mare atentie sa nu fie flacara, trebuie sa avem grija sa fie doar fum, acest lucru se face adaugand rumegus ud de fag. Se afuma pestele cate 2 - 3 ore pe zi, timp de 3 zile. Rteta de somn afumat se poate aplica cu succes si altor specii de pesti cum ar fi : crap, caras, platica, stiuca. |
Pofta buna !
Chiftele de peste somnSe curata somnul, se dezoseaza si se spala. Painea se pune la inmuiat in apa, se toaca ceapa si se caleste putin intr-o tigaie cu ulei. Pestele se taie bucati si se da de doua ori prin masina de tocat citeste tot |
Ciorba de peste somnSe curata somnul de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mic citeste tot |
Peste prajit somnSe curata si se spala somnul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farf citeste tot |
Salata de somn cu ceapaDupa ce s-a curatit si spalat ceapa se amesteca cu sare, ulei, otet, masline, si morcovi dati prin razatoarea mica. Se aseaza pe farfurie iar deasupra se aseaza bucati de peste dezosat. Se serveste ca citeste tot |
Saramura de peste somnPentru saramura de peste somn este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, somnul se aseaza in tava pe stratul de sare. Can citeste tot |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Adauga reteta culinara cu specific pescaresc |