Ingrediente reteta culinara :
|
- peste biban |
Pentru saramura de peste biban la gratar, avem nevoie de o tava sau o tigaie intinsa, pe care se presara un strat de sare mare. Se eviscereaza bibanul, se spala si se lasa putin la zvantat, sau se sterge cu un prosop de hartie pentru a elimina excesul de apa. Se aseaza tava in care am presarat sare mare, pe aragaz sau gratar si se lasa la incins. Dupa ce s-a incins tava, se aseaza bibanul si se coace pe fiecare parte pana cand prinde o culoare rumenie. In timp ce se coace bibanul pe sare, se toaca un ardei gras sau ardei capia, un ardei iute, doua rosii potrivite, se piseaza sau se toaca usturoiul. Pentru saramura de peste biban se pune la foc o cratita sau o oala mai intinsa, in care se toarna doua linguri cu ulei si se calesc putin ardeiul gras, ardeiul iute dupa care se adauga rosiile tocate, o frunza de dafin, cimbru, sare, piper si doua pahare de vin alb. In loc de vin alb se pot adauga trei lingurite cu otet si doua pahare cu apa. Se pune un capac pe oala si se lasa la foc mic aproximativ zece minute. Dupa ce s-a copt pestele pe fiecare parte, se scutura de sare si se aseaza in oala in care am facut saramura, se adauga usturoiul si patrunjelul tocat si se acopera cu un capac dupa care se mai lasa la foc mic aproximativ trei minute. Saramura de peste biban la gratar se poate servi atat calda cat si rece, cu mamaliga sau paine. |
![]() |
Pofta buna !
Biban cu sampanieDupa ce s-a curatit pestele se spala si se separa laptii. Se pune intr-o cratita jumatate de sticla de sampanie in care se adauga si laptii. Dupa ce a fiert la foc mic se adauga o lingurade faina si z citeste tot |
Chiftele de peste bibanSe curata bibanul de piele, se dezoseaza si se spala. Se pune intr-un castron la muiat painea, se toaca ceapa cubulete mici. Daca este mare, se taie bucati bibanul si se da de doua ori prin masina citeste tot |
Ciorba de perisoare din bibanZarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pina cind se pregatesc perisoar citeste tot |
Ciorba de peste bibanSe curata de solzi bibanul si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in citeste tot |
Icre de peste bibanInainte de a pregati icrele de peste trebuie sa le dam putin cu sare si sa le tinem la frigider cel putin 3 zile. Se ia un castron mai adanc dar si destul de lat, si se pun icrele de biban cu putina z citeste tot |
Peste prajit bibanSe curata si se spala bibanul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o far citeste tot |
Salata de icre de bibanDaca icrele de biban au fost tinute in sare, se vor pune la desarat intr-un vas cu apa aproximativ 40 de minute, apoi se scot din apa si se scurg printr-un tifon. Se iau feliile de paine si se stropes citeste tot |
Saramura de peste bibanPentru saramura de peste biban este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, bibanul se aseaza in tava pe stratul de sare. C citeste tot |
![]() |
![]() |
![]() |
Adauga reteta culinara cu specific pescaresc |